Kurucular

KURUCULAR

Tarihe yön veren medeniyetlerin ortak özellikleri madenle özellikle de demir ile olan ilişkilerindeki başarılarıdır. Ancak değişen zaman değişen ihtiyaçlar demir ile kültürlerin bağının farklılaşmasına sebep oldu.

Hızla değişen dünya, insanların hayatını birçok yönden etkiledi. Pek çok zanaat yok olma noktasına gelirken sanat ve sanat dünyası da yeni anlayışlar oluşturdu. Değişen dünyada özün korunarak yeni olana aktarılması esas hale geldi. 

İdris Savaş ve Orhan Savaş bu değişim gerçekliğinde, zamanın sunduğu olanakları taze bir bakış açısıyla ele alacak şekilde demirciliği sanat seviyesine taşımanın özlemini çekiyorlardı. Mesleklerinde ki güzellik ve estetik duygusuyla yeni bir sanat anlayışı geliştirebileceklerini düşündüler. Bu özlem ile sanat kavramını zanaat ile destekleyen çalışmalar başlattılar.

Yavaş ama emin adımlarla ilerlerken farklı olana duyulan genel ilgi ile sanatta yeni bir yaklaşımın öncülüğünü yaptılar. Bu kapsamda kurslar ve sergiler düzenlediler. Ulusal ve uluslararası etkinliklere katıldılar.

2012-2019 yılında International Artist Blacksmiths organizasyonlarına ülkemizi temsilen davet edildiler. Bu kapsamda düzenlenen uluslararası yarışmalarda “Love is to Burn”, “Dervish”, “Endless Power”, “Think Positive-Live Positive”, “Savaşı Durduran Türkü”, “Birds Want Peace” gibi sanatsal çalışmalarıyla en iyi obje, en iyi heykel, en iyi figür, en iyi tasarım, en iyi ekip gibi pek çok ödüle layık görüldüler.

Eserlerini 2016 yılında Fransa’da Paris’te düzenlenen Maison Object Tasarım Fuarı’nda ve 2015 yılında İtalya’da Verona’da düzenlenen Marmomac Doğal Taş Fuarı’nda sergilediler.

2016 yılında İngiltere Uluslararası Demir Sanatçıları’nın (British Artist Blacksmiths Association) Belçika’nın Ypress kentinde düzenlediği 1.Dünya Savaşı’nın 100. Yıl etkinliklerine, İtalya Milan Design Week 2018 Genç Yetenekler Asya Pavilionu’na davet edildiler.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, “Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcılarını Tespit ve Değerlendirme Kurulu’nun 2023 yılı değerlendirmeleri sonucu “sanatçı tanıtma kartı” almaya hak kazandılar

Onlar, ulusal ve uluslararası ölçekte sürdürdükleri bireysel çalışmalarını 2024 yılında kurdukları Demir Ocağı Vakfı çatısı altında sürdürmektedirler.

İDRİS SAVAŞ
ORHAN SAVAŞ

Demir Ocağı Vakfı İban No: TR68 0001 5001 5800 7327 8134 72